Ga naar hoofdinhoud

, ,

Utrechtse kerk energetisch opgelapt

De Utrechtse Janskerk verbruikt dankzij een renovatie van het afgiftesysteem een stuk minder energie. De vloerverwarming werd opgelapt, de installatie hydraulisch gescheiden en opnieuw ingeregeld. “Er ging dagelijks twee gigajoule (omgerekend 30 m3 gas) door het afvoerputje.” Een reconstructie van een bijzondere klus.

Monumentale kerken op aangenamere temperatuur krijgen kost bakken met energie: 300 m3 gas om van 10 naar 18 graden te stoken? Opwarmtijd van dagen? Het komt voor. Zo’n bouwwerk verduurzamen is een flinke klus, die echt niet hoeft te zitten in het plaatsen van warmtepompen. In de Janskerk in Utrecht werd de dichtgeslibte vloerverwarming gezuiverd, een nieuwe verdeling gerealiseerd en de installatie waterzijdig ingeregeld.

Elke kerkbezitter heeft een stevige uitdaging. De energiekosten rijzen de pan uit, de installaties zijn oud en beperkt, en de duurzame mogelijkheden dun. Hoe kun je met zo weinig mogelijk budget, met alle bouwkundige en monumentale beperkingen, een exploitatie gezond krijgen?

Zo werd de Janskerk in Utrecht aangepakt

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Installatie.

Premium abonnement

Voor slechts 6,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie